Tratament paradontoza


Ce este parodontoza?

Parodontoza (parodontita cronica marginala) este o boala cronica a tesutului din jurul dintilor, numit parodontiu. Acest tesut, compus din osul alveolelor dentare, ligamentele dentoalveolare si gingie, este responsabil de fixarea dintilor in maxilar. Aceasta afectiune evolueaza, de obicei, foarte lent, trecand prin mai multe etape si in cele din urma poate duce la pierderea dintelui. Desi parodontoza afecteaza preponderent persoanele de varsta medie si varstnicii, recent s-a observat ca un numar tot mai mare de pacienti, cu varsta in jur de 20 de ani, sunt, de asemenea, afectati de boala.


Cauzele parodontozei

Parodontoza este o inflamatie cronica a parodontiului, determinata de bacteriile din cavitatea bucala si de toxinele pe care acestea le elibereaza.

Aceste bacterii prospera abundent datorita unei igiene orale insuficiente sau incorecte, ceea ce duce la formarea placii dentare si a tartrului.

Aparitia parodontozei este favorizata de o serie de factori locali de natura mecanica (tartrul subgingival, periaj dentar incorect, folosirea de periute cu peri foarte duri, obturatii sau lucrari dentare incorecte). Factorul genetic are, de asemenea, o importanta majora, pacientii care au rude apropiate cu afectiuni parodontale fiind predispuse la aparitia bolii.

Deoarece elementul central responsabil de aparitia inflamatiei parodontale este sistemul imunitar, toti factorii care reduc rezistenta organismului, cum ar fi afectiunile hormonale (diabetul), fumatul, excesul de alcool etc. joaca, de asemenea, un rol important.

Care sunt simptomele parodontozei?

Printre primele semne vizibile ale bolii sunt gingia inrosita si umflata, urmata de sangerarile gingivale si retractie tisulara. Aceasta duce la expunerea radacinilor dintilor, hipersensibilitatea acestora si riscul cariei dentare in regiunea coletului dentar. Ulterior se dezvolta pungi parodontale, se distruge cementul radicular, apoi ligamentele si osul parodontal, si apare mobilitatea dintilor. Stadiul final al parodontozei se caracterizeaza prin pierderea dintelui.

Care este tratamentul actual al parodontozei?

Tratamentul parodontozei incepe cu igienizarea cavitatii bucale (indepartarea tartrului supragingival si subgingival, periaj profesional, clatiri cu solutii de clorhexidina).

In fazele incipiente, igienizarea asociata cu tratamentul afectiunilor generale si un stil de viata sanatos (renuntatea la tutun si alcool) poate determina vindecarea prin stoparea fenomenelor inflamatorii. In fazele avansate ale bolii cu retractie gingivo-osoasa si mobilitate osoasa sunt necesare tratamentele chirurgicale si de imobilizare dentara.