De ce unele tratamente de canal costă 200 și altele 600 RON ?


In functie de cabinetul/clinica in care alegi sa faci un astfel de tratament vei afla ca el costa 200 RON sau 600 RON; poate nu chiar aceste sume dar ideea este...
De ce această diferență, nu e cumva același lucru, tot un tratament de canal?

Deși este de înțeles raționamentul, întrebarea e ca și când nu ai înțelege diferența dintre un trabant și un BMW. Amândouă mașinile sunt perfect capabile să te ducă la destinație, doar că diferă niște detalii pe parcurs. Și, ferească Dumnezeu de un accident!


Foarte simplist povestit, tratamentul de canal înseamnă că nervul care stă pe rădăcină trebuie înlăturat (în unele cazuri deja este), ideea e că rădăcina asta (canalul care găzduiește nervul, mai exact) trebuie curățată foarte bine. Vă dați seama ce minunății se pot afla pe-acolo, mai ales dacă nervul ăla era mort și descompus de-o vreme, ori infectat de-a binelea. Deci trebuie curățat. Se spune că niciodată nu se poate obține o curățare de 100% a canalului radicular, dar ideea e că ne străduim.


Depinde de medic?

Avantajul major al unui medic specializat in astfel de tratamente este ca elare instrumente diferite, mai moderne. Plus că un tratament de canal e o procedură foarte laborioasă, poate dura și 2 ore o ședință, microscopul sau lupele dentare pe care le foloseste ăla costă mii de euro, deci nu e normal să fie și scump ?


Depinde de dinte?

Normal. De exemplu, sunt dinți cu rădăcini drepte, cu un singur canal. Pe astea le-ar putea trata oricine cu ochii închiși. Dar există și dinți cu 3 rădăcini curbe. Dinții ăștia complicați (pot fi molari, premolari, canini mai rar, radiografia arată) ar fi bine de tratat la specialist.

Ce să alegi?

Niciodata banii nu ar trebui sa fie justificarea pentru a alege extracția dintelui cu probleme.Care e alternativa la tratamentul de canal?

Extracția și implantul, apoi.

Niciodată să nu alegeți extracția din motive financiare. Bani o să mai faceți, dinți nu o să mai creșteți. Alegeți să salvați ce se poate, dentistul dumneavoastră va ști să vă sfătuiască dacă merită sau nu încercat. Uneori extracția e o soluție rezonabilă, pe un dinte irecuperabil. Știți cum se zice: extracția sigur te scapă de-o problemă. Doar că dai de altele apoi… locul rămas ar trebui protezat cumva. Altfel, în timp, toți dinții vor fi afectați, fiindcă li se schimbă poziția, se resoarbe osul etc.

După tratamentul și obturația de canal

Ideal este să punem o coroană peste acel dinte, fiindcă o coroană izolează mult mai bine decât o obturație (plombă) simplă. Altfel, bacteriile se pot strecura pe lângă marginile obturației și reface infecția. Sunt șanse mai slabe dacă pui coroană după.