Urgente in Stomatologie

Ai o urgenta stomatologica? Aici gasesti indicatii cu privire la ce poti face daca ai o urgenta stomatologica. Sunt multe stari ce sunt considerate urgenta stomatologica. Noi descriem masurile pe care le poti lua pentru fiecare urgenta stomatologica in parte. Nu uita ca atutudinea cea mai buna este prezentarea intr-un cabinet de medicina dentara.


Urgenta stomatologica: durere de dinti

Ai durere de dinti la rece sau dulce?
Incearca sa eviti sa mananci pe partea cu dintele dureros. Incearca sa mananci lucruri usor caldute si sa eviti dulciurile. Prezintate intr-un cabinet de medicina dentara. In aceasta etapa, in principiu, nervul dintelui mai poate fi salvat.


Ai durere de dinti la cald?
 
Incearca sa mananci lucruri usor reci. Nu mai astepta si mergi la medicul stomatolog. Se pot administra antibiotice doar la recomandarea medicului.

Ai fost de curand la medicul stomatolog si ti s-a aplicat o plomba?
Poti incerca sa administrezi cate un paracetamol simplu odata la 12 ore. Daca durerile nu dispar se recomanda vizita la medicul stomatolog.

Ai fost de curand la medicul stomatolog si ti s-a scos un nerv?
Poti administra cate un Paracetamol simplu odata la 12 ore. Pot aparea dureri dupa obturatiile de canal si este normala persistenta lor pe o perioada de 14 zile. Daca dupa doua saptamani durerile nu dispar se recomanda vizita medicului stomatolog.

Ai fost de curand la medicul stomatolog pentru un detartraj?
Dupa detartrajul dentar pot apare dureri usoare pana la moderate ale dintilor. In general aceste neplaceri trec de la sine in cateva zile. Utilizarea unei paste de dinti cu fluor amelioreaza simptomele si scurteaza perioada in care este resimtita durerea. 

Urgenta stomatologica: dinte umflat

Ai un dinte cariat care este mai inalt decat restul dintilor?

Clateste bine cu apa de gura si incerca sa tragi prin succiune din dintele in cauza. Incearca sa indepartezi pe cat se poate resturile alimentare din carie. Cel mai probabil trebuie administrat un antibiotic: Ex.: Augmentin sau Eritromicina la pacientii cu alergii la antibiotice. Pentru calmarea durerilor se mai administreaza: Algocalmin, Nurofen, Paduden sau un alt antiinflamator preferat de pacient. In cazul unui dinte umflat este obligatorie prezenta de urgenta in cabinetul de medicina dentara. Antibioticele se administreaza dupa prescribtia unui medic si nu "dupa ureche".

Urgenta stomatologica: fata umflata

Ai un dinte cariat ce a fost umflat in trecut in zona unde este fata umflata acum?

Clateste bine cu apa de gura si incerca sa tragi prin succiune din dintele in cauza. Pentru calmarea durerilor se mai administreaza: Algocalmin, Nurofen, Paduden sau un antiinflamator preferat de pacient. Este OBLIGATORIE PREZENTAREA DE URGENTA in cabinetul de medicina dentara.

Ai suferit recent o extractie sau o rezectie apicala in zona unde este fata umflata acum?
Este un fapt obisnuit ca dupa interventii chirurgicale pe os, asa cum este cazul unor extractii si a rezectiilor apicale, zona unde s-a lucrat sa se edematieze. Edemul apare in primele cateva zile dupa interventie cu un maxim la 48 ore dupa interventie. Dupa 48 de ore se remite de la sine. Pentru a limita edemul se recomanda aplicarea pe fata a unor comprese reci, dar nu cu gheata. Cu cat se aplica mai multe comprese cu atat edemul este mai restrans ca dimensiuni. Este importanta si administrarea de antibiotice si antiinflamatoare dupa reteta prescrisa de medic. In cazul in care edemul persista mai mult timp decat perioada mentionata mai sus se recomanda vizita medicului stomatolog. Daca edemul persista mai mult de 2-3, apare febra, din plaga iese un lichid rosu-galbui atunci trebuie sa vizitezi medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: dinte rupt

Daca ai un dinte rupt este bine sa te adresezi unui cabinet medical stomatologic in cel mai scurt timp. Pastreaza bucata din dintele rupt. Pastreaza dintele rupt in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). In functie de marimea partii rupte si a afectarii dintelui partea pierduta poate fi "lipita" de restul dintelui. 

De asemenea, pe linga pierderea dintelui, mai poate fi afectat si osul in care a fost implantat dintele. 

Daca dintele a sarit din alveola dentara dintele mai poate fi replantat. Adica repus pe pozitia in care se afla. Pentru aceasta este foarte important sa te prezinti cat mai repede la medic. Cel mai bine in primele 3 ore de la avulsie. Nu atinge sub nici o forma radacina dintelui. Atinge doar coroana dentara si pastreaza dintele in lapte sau ser fiziologic intr-un recipient steril (sunt potrivite recipientele sterile destinate recoltarii probelor de urina). Daca locul de unde a srait dintele sangereaza musca pe o compresa sterila.

Atentie! Daca fractura s-a produs ca urmare a unui traumatist ( accident sau conflict ) este recomandata apelarea numarului de urgenta 112. In acest caz este bine sa mai fii supus si unor examene medicala generale.

Urgenta stomatologica: lucrare dezlipita

Daca ai lucrarea dezlipita curata-o cat poti de bine. Dupa aceasta poti folosi un adeziv de proteza (placa dentara) pentru a o mentine provizoriu. O alta solutie este folosirea gumei de mestecat fara zahar. Daca nu poti ajunge intr-un timp scurt la medic atunci vei fi nevoit sa folosesti solutiile prezentate anterior o perioada mai lunga. La sfarsitul fiecarea zile sau ori de cate ori este nevoie va trebui sa curati din lucrarea materialul folosit deja inainte de a-l schimba cu unul nou.

Urgenta stomatologica: nu pot deschide gura

Este normal sa nu poti deschide gura dupa extractia molarilor de minte. Se recomanda exercitii de inchiderea si deschidere a gurii dar si aplicarea pe fata a unor comprese reci. Molarii de minte aflati in eruptie pot provoca aceeasi problema. Daca este asociata cu febra si durere locala ne putem gandi la o pericoronarita. Clateste energic cu apa de gura. Este de preferat in acest caz  o apa de gura care sa contina clorhexidina. Administrarea unui antibiotic ar putea fi necesara. Se recomanda consultul stomatologic de specialitate.

Urgenta stomatologica: sangereaza gingia

Gingia sangereaza atunci cand este inflamatia. Inflamatia poate fi produsa de prezenta tartrului dentar in cantitate importanta sau a unui periaj agresiv.

Urgenta stomatologica: ulceratii orale

Ai de cateva saptamani sau poate chiar luni pete neobisnuite sau ulceratii in gura? Este recomandabil sa te prezinti la medic. Zonele cele mai susceptibile la aparitia cancerului oral sunt: limba si zona de sub limba precum si rosul buzelor. Daca leziunile nu se remit dupa intensificarea masurilor de igienizare este indicat sa te prezinti la un medic stomatolog sau un specialist in chirurgie maxilo-faciala.  

Urgenta stomatologica: senzatie de lichid in sinusurile maxilare

Ai suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori?Senzatia de lichid in sinusurile maxilare poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulti medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: respiratie ca de locomotiva

Au suferit recent o extractie la nivelul dintilor superiori?
Respiratie ca "de locomotiva" poate indica deschiderea sinusului maxilar. Este necesar sa-ti consulti medicul stomatolog.

Urgenta stomatologica: se misca un dinte

Daca se misca un dinte pentru ca ai muscat din ceva tare este indicat sa te prezinti la medicul stomatolog. Incearca sa eviti sa mananci pe dintele mobil.

Urgenta stomatologica: curge sange din gura

Ai suferit recent o extractie dentara?
Daca-ti curge sange din gura strange locul extractiei cu o compresa sterila, ce se gaseste la farmacie, timp de jumatate de ora. Daca sangerarea nu se opreste mergi la medicul stomatolog.  

Acum cat timp ai fost la medicul stomatolog?
Sangerarea poate fi o consecinta a inflamatiei dentare. Sangerarea spontana poate indica inflamatia accentuata a gingiilor datorata prezentei placii bacteriene si a tartrului dentar sau poate fi o consecinta a unei boli generale. Este obligatorie prezenta in cabinetul de medicina dentara.

Sunt insarcinata si am o urgenta stomatologica

In timpul sarcinii interventiile stomatologice trebuiesc evitate. In primele trei luni de sarcina se interzic orice manopere stomatologice pentru ca in aceasta perioada se formeaza organele fatului. In ultimele trei luni ale sarcinii se poate produce nasterea prematura si din nou se interzic interventiile stomatoogice. Doar intre lunile 4-6 se pot trata urgentele stomatologice. 
Administrarea oricaror antibiotice este INTERZISA! Doar medicul ginecolog sau cel pediatru pot decide daca, in caz de urgenta, mamica poate lua vreun medicament. 

Lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci cand ai o urgenta stomatologica

Oricat de mare ar fi urgenta stomatologica:

 • nu administra antibiotice fara prescribtia unui medic:
 • nu aplica pe locul sau zona dureroasa medicamente. In urma contactului pelungit cu mucoasele unele medicamente pot produce afectiuni grave: arsuri si chiar cancere orale;
 • nu clati gura cu alcool sau bauturi spirtoase. Durerea poate trece pe moment dar urmarile pot fi aceleasi ca la punctul anterior.
 • nu incerca sa-ti scoti un dinte singur. Chiar si atunci cand un dinte este foarte mobil este bine sa fii consultat de un medic stomatolog. Anumite afectiuni generale impreuna cu starea de infectie locala pot produce sangerari importante dupa autoextractie.
 • nu folositi spray-ul anestezic pentru a scadea durerea. Durerea va scadea dar pot aparea arsuri, poti inghiti substanta iar pe termen lung problemele tale denatre se vor agrava. 

Urgenta stomatologica poate fi evitata. Iata cateva sfaturi.

 • viziteaza medicul stomatolog inainte de a concepe un copil; 
 • efectueaza controale periodice, cu atat mai mult cu cat aveti lucrari protetice dentare sau implanturi dentare;
 • la primele semne suspecte adresarti-va medicului stomatolog;
 • atunci cand sesizezi pezenta unor leziuni rosii, a unor ulceratii sau noduli oriunde la nivel oral (buza, gingii, limba, fata) adreseaza-te medicul stomatolog.
 • inainte de a incepe un tratament cronic, in special pentru osteoporoza, fluidizarea sangelui sau cancer, este bine sa va rezolvati probleme stomatologice;
 • inaintea unor interventii chirurgicale pe cord este indicata asanarea oricaror focare infectioase orala;
 • mentineti o atitudine sanogena constanta.