Aici veti gasi detalii utile despre afectiunile stomatologice uzuale1. Urgente in Stomatologie

Ai o urgenta stomatologica? Aici gasesti indicatii cu privire la ce poti face daca ai o urgenta stomatologica. Sunt multe stari ce sunt considerate urgenta stomatologica. Noi descriem masurile pe care le poti lua pentru fiecare urgenta stomatologica in parte. Nu uita ca atutudinea cea mai buna este prezentarea intr-un cabinet de medicina dentara.2. Anestezia in Stomatologie

Anestezia reprezinta o parte integranta a stomatologiei,  Printre substantele cu proprietati anestezice cele mai utilizate in stomatologie se numara: xilina, mepivacaina, prilocaina, hostacaina, bupivacaina, articaina, procaina, tetracaina, cocaina. tartru

3. Tartrul dentar

Tartrul se formeaza prin mineralizarea, in timp, a placii bacteriene datorita sarurilor de calciu din saliva. In lipsa unei igiene bucale corecte, resturile alimentare vor ramane pe suprafata dintilor unde impreuna cu bacteriile existente in gura vor forma placa bacteriana.4. Gingivita 

Gingivita sau inflamatia gingiei este un termen folosit pentru a descrie boala periodontala nondistructiva


5. Implantul dentar

Implantul dentar reprezinta un surub cu dimensiuni similare cu dintii naturali, fiind realizat din titan (cel mai frecvent intalnit) – care este un metal 100% biocompatibil cu tesuturile umane, sau mai nou din zirconiu, fiind si acesta biocompatibil cu tesuturile umane.
6. Fluorizarea

Prevenirea imbolnavirii dentare este prima şi cea mai importantă etapa a ingrijirii dintilor. Aplicand la timp tratamentele de preventie evitati aparitia cariilor dentare, durerile de dinti sau chiar pierderea dintilor.7. Tratament Parodontoza

Parodontoza (parodontita cronica marginala) este o boala cronica a tesutului din jurul dintilor, numit parodontiu. Acest tesut, compus din osul alveolelor dentare, ligamentele dentoalveolare si gingie, este responsabil de fixarea dintilor in maxilar.


8. Anatomia Dintelui

Dintii sunt cele mai dure structuri ale organismului uman; ei sunt alcatuiti din tesuturi dure care protejeaza pulpa dentara situata in mijloc. Anatomia dinteluistudiaza structurile din care sunt alcatuiti dintii.9. Halena sau respiratia urat mirositoare

Halena (sau halitoza) este o problema destul de comuna care poate avea mai multe cauze. De cele mai multe ori, respiratia urat mirositoare este consecinta unei igiene orale precare sau se datoreaza unei afectiuni orale. Uneori, halena poate semnala o afectiune generala.


10. Igiena orala

Igiena orala este o activitate zilnica care are rolul de a pastra dintii si cavitatea bucala curate pentru a preveni aparitia cariilor, bolii parodontale sau a respiratiei urat mirositoare.11. Eruptia dentara reprezintă totalitatea mişcărilor efectuate de viitorul dinte din poziţia sa de formare intraosoasa până ajunge în planul de ocluzie devenind dinte funcţional şi este un proces fiziologic, de lungă durată, complex, determinat genetic.


12. Hemoragia (sângerarea) dupa extractia dentara este normală. Medicul stomatolog va plasa pe zona sângerândă o bucată de tifon steril imediat după finalizarea procedurii de extracţie, sfătuind pacientul să muşte pe aceasta timp de aproximativ 15-20 de minute. În mod normal, în acest interval se formeaza cheagul sanguin şi sângerarea se opreşte.


13 Trei greseli ce duc la tratamente stomatologice scumpe

Cu toții ne dorim un zâmbet perfect și o dantură albă și sănătoasă, însă sunt puțini cei care conștientizează importanța vizitei la stomatolog. Fie teama de stomatolog, fie costurile ridicate ale tratamentelor stomatologice sau pur și simplu faptul că nu avem timp, aceste motive ne împiedică să avem o dantură sănătoasă.

 

14. Proteza scheletata

O alternativa pentru protezele partiale mobilizabile clasice

Pierderea mai multor dinti de pe arcada, in special a ultimilor dinti, poate face imposibila confectionarea unor punti dentare.
CAND este indicata folosirea protezelor scheletate? 
Atunci cand pe arcada exista dinti, dar pozitia acestora nu permite o protezare fixa si nu exista posibilitatea inserarii de implanturi (motive medicale, financiare). 


14. Durerea de dinti

Multi dintre noi au trecut deja prin experienta neplacuta a unei dureri de dinti. Fiecare din noi percepem durerea intr-un mod diferit; asadar, exista multe feluri in care poate fi descrisa o durere dentara. Cu toate acestea, putem identifica mai multe tipuri de dureri dentare in functie de simptomele pe care le resimte pacientul si cauzele care au provocat aparitia durerii.

15. Indicatii post extractie

Unul dintre obiectivele principale ale stomatologiei este prevenirea pierderii dintilor. Se iau toate masurile pentru a conserva si a mentine dintii, deoarece un singur dinte pierdut poate avea un impact major asupra sanatatii dentare, vorbirii, muscaturii, masticatiei si a aspectului. Cu toate acestea, din diverse motive, uneori pacientul ajunge in situatia in care este necesara extractia unui dinte.


15. Caria dentara la copii

Caria pe dintele de lapte evoluează foarte rapid. De la un punct insesizabil cu ochiul liber de către părinţi şi până la caria complicată, nu trece foarte mult timp. Situaţia este şi mai dificilă când vine vorba despre cariile interdentare. Acestea devin vizibile atunci când ajung într-un stadiu mai avansat, când deja sunt profunde. În scurt timp apare durerea, abcesul şi este necesară intervenţia de urgenţă a medicului dentist.