Endodontia

Este ramura stomatologiei care presupune efectuarea tratamentelor de canal prin
scoaterea nervului la dinti afectati de carii  profunde si complicate cat si obturarea canalului radicular, darr si tratamentul dintilor cu probleme la nivelul radacinii.

Desi de-a lungul timpului aceste principii de tratament nu s-au schimbat foarte mult, tehnologiile si metodele prin care se realiza acest tratament s-au dezvoltat si au progresat intr-un ritm alert, aducand o serie de avantaje in scopul obtinerii unor rezultate cu sanse mai mari de succes.

Daca rata de success a unui dinte in urma unui tratament de canal clasic este de 50-60%, noile metode rotative, tehnici si materiale, cresc aceasta rata de vindecare pana la 80-90%.

Foarte importante sunt de asemenea si investigatiile pe care pacientul trebuie sa le faca in scopul obtinerii unor informatii suplimentare ajutatoare, cum ar fi radiografia initiala, uneori tomografia computerizata si radiografia de control de la finalul tratamentului.

Prepararea canalului radicular se realizeaza cu ajutorul unui endomotor in care se fixeaza ace rotative foarte flexibile care fac posibila instrumentarea si curatarea canalului de resturile pulpare, chiar si la dintii cu canale foarte curbe, aceste ace reusind sa depaseasca curburile, facand astfel posibila obturatia de canal corecta.

 

Vizibilitatea crescuta

Utilizarea in endodontie a microscopului si a lupelor cu iluminare cresc vizibilitatea si viteza de lucru, scurtand astfel numarul sedintelor de tratament.
Magnificatia data de aceste elemente ajutatoare cat si iluminarea cu led a campului operator endodontic sunt probabil cele mai spectaculoase schimbari in endodontia moderna.

Forma canalelor

Morfologia canalelor radiculare cat si localizarea orificiilor acestora, pot fi de acum mai usor detectate, iar eventualele incinte intraoperatorii nedorite (de exemplu ruperea acelor in canal sau perforatiile radacinii) sunt mai usor de evitat sau de rezolvat.

 

Lupele dentare

Sunt cel mai frecvent utilizate pentru magnificare, fiind disponibile si sursele de iluminare atat de necesare pentru imbunatatirea vizibilitatii campului operator si a spatiului endodontic (canale radiculare).

Tratamentul endodontic modern este o adevarata desfasurare de forte, fiind necesare aparate, instrumente, materiale si solutii antiseptice pentru dezinfectarea canalelor, care in mod normal nu pot fi folosite intr-un tratament clasic.

Izolarea dintilor

Diga – este obligatorie pentru a impiedica saliva sa patrunda in dinte, cat si pentru a face imposibila ajungerea solutiilor antiseptice (folosite pentru dezinfectarea canalelor) sa intre in contact cu zone si tesuturi din cavitatea orala.
Solutiile de spalaturi folosite in tratamentul endodontic au o mare putere de dezinfectie si sunt indispensabile datorita calitatilor pentru un tratament cu rata de vindecare cat mai mare.

 

Costurile

Costurile unui astfel de tratament modern rotativ cu lupe este sensibil mai mare decat cel clasic si datorita faptului ca acele rotative nu pot fi reutilizate, iar pretul lor de achizitie este mult mai mare.

Avantaje

Posibilitatea unui astfel de tratament in cabinetul stomatologic modern utilat creste atat motivatia medicului cat si siguranta abordarii anumitor cazuri atipice sau dificile, prin increderea de reusita adusa de controlul magnificarii cu lupele asupra procedurilor.

Aparatura:

  • Motor endodontic VDW Gold
  • Aper locator Woodpeker
  • Obturarea canalelor cu system Free Elements
  • Lupe cu iluminare cu LED