Proteza scheletata


 O ALTERNATIVA PENTRU PROTEZELE PARTIALE MOBILIZABILE CLASICE


Pierderea mai multor dinti de pe arcada, in special a ultimilor dinti, poate face imposibila confectionarea unor punti dentare.  

In aceasta situatie este recomandata aplicarea unei proteze partiale mobilizabile.

Modern, aceasta situatie, se poate trata prin inserarea mai multor implanturi, peste care se confectioneaza punti fixe. 

In cazul in care nu se poate opta pentru implanturi dentare, stomatologia actuala ne ofera alternativa protezelor scheletate



Protezele scheletate sunt piese protetice mobilizabile, formate dintr-un schelet metalic pe care sunt montati dinti acrilici asemanatori celor folositi la protezele conventionale. 

Noutatea pe care o aduce aceasta solutie protetica este scheletul metalic.



La prima vedere acesta pare inestetic si lipsit de confort, dar tocmai folosirea acestor aliaje este cea care ne permite sa oferim pacientului o lucrare de dimensiuni reduse, cu stabilitate buna si cu estetica superioara

Contrar aparentelor, atunci cand vorbim de proteza scheletata, vorbim de o estetica superioara unei proteze clasice. 

Desi exista suprafete metalice extinse, acestea nu pot fi vazute in momentul in care aplicam proteza in gura, datorita pozitiei lor (sub limba sau pe cerul gurii). 


ESTETICA:

Elementele metalice nu se vad in miscarile fiziologice (cand vorbim sau cand radem). 
In zonele vizibile, se foloseste acrilat roz pentru a inlocui gingia atrofiata sau acrilat alb pentru a inlocui dintii lipsa. 

Protezele scheletate se pot ancora de dintii restanti, in doua moduri: prin sisteme speciale (capse, culise, telescoape) atasate de coroane de invelis aplicate pe dintii restanti si prin crosete turnate in laborator (asemanatoare celor din sarma ale protezelor clasice). 

Folosirea sistemelor speciale de mentinere, sprijin si stabilizare garanteaza o estetica deosebita, facand aproape invizibila trecerea de la lucrare fixa la proteza (trecere destul de greu de ascuns) si o stabilitate net superioara crosetelor clasice, care permit un "joc" continuu al protezei. 


CONFORT:

Confortul unei proteze scheletate este dat de folosirea metalului in confectionarea acestora. 

Pentru a fi rezistent metalul, este suficient ca acesta sa fie turnat cu o grosime medie de 0,5 mm, comparativ cu acrilatul, care necesita cel putin 3 mm grosime. 

Alaturi de grosimea redusa, protezele scheletate se bucura si de o extindere mult diminuata. 

Stabilitatea acestora este sporita de crosetele turnate si de sistemele speciale folosite, astfel incat nu este necesar sa folosim la maxim suprafata de sprijin disponibila. 



DURABILITATE:

Pe termen lung solutia data de protezele scheletate este "mai blanda" cu dintii restanti, deoarece transmite solicitarile masticatorii in axul dintelui. 

Protezele conventionale actioneaza excentric asupra acestora suprasolicitandu-i. 

Acest inconvenient ne face sa numim protezele acestea "instrumente de extractie lenta a dintilor". 


CAND este indicata folosirea protezelor scheletate? 

Atunci cand pe arcada exista dinti, dar pozitia acestora nu permite o protezare fixa si nu exista posibilitatea inserarii de implanturi. 

Singura situatie in care nu se poate aplica o proteza scheletata este reprezentata de lipsa tuturor dintilor de pe arcada, solutia ideala in aceata situatie fiind proteza totala acrilica conventionala sau inserarea implanturilor dentare.

Protezele scheletate nu au contraindicatii. 

Singurele limitari sunt date de dotarea tehnica a laboratorului, care este una speciala. 

Intrucat sunt piese turnate de mare precizie necesita echipament performat si numeroase etape intermediare de lucru.