Igiena orala

Igiena orala este o activitate zilnica care are rolul de a pastra dintii si cavitatea bucala curate pentru a preveni aparitia cariilor, bolii parodontale sau a respiratiei urat mirositoare.

De ce este asa de importanta igiena orala ?

Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari stomatologice ( obturatii, coroane dentare, punti dentare, proteze mobilizabile, implanturi dentare etc.) cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si minutioasa.

Fara o igiena bucala riguroasa, cele mai sofisticate si complexe lucrari dentare au un prognostic nefavorabil iar aparitia cariilor si a bolii parodontale nu va putea fi evitata.

Masurile de igiena bucala au scopul de preveni aparitia sau evolutia cariilor, gingivitei sau a bolii parodontale :

  • Boala parodontala si complicatiile acesteia sunt responsabile pentru mai mult de o treime din dintii pierduti.
  • Caria dentara este una din cele mai intalnite afectiuni ale omului. Cariile pot cauza demineralizari si distructii avansate ale tesuturilor dentare (smaltul, dentina, cementul); daca nu sunt tratate, cariile pot produce modificari ireversibile in structura dintelui precum si infectii care vor difuza in tesuturile inconjuratoare si in final vor conduce la pierderea dintilor.
  • O igiena orala corecta este o conditie obligatorie pentru succesul implanturilor dentare. In mod normal, nu se incep restaurari complexe in cavitatea bucala pana cand igiena orala nu devine satisfacatoare.


Curatarea dintilor si a cavitatii bucale trebuie realizata pe tot parcursul vietii, indiferent daca este vorba de dinti naturali sau artificiali, coroane sau punti dentare, implanturi sau proteze mobilizabile.

Ce se poate intampla in lipsa unei igiene orale corecte ?

Dupa fiecare masa, placa dentara se depune pe suprafata dintilor, gingiei sau a lucrarilor dentare.

Placa dentara este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si tesuturilor gingivale. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.

acumularea de placa dentara


tartru dentar

Igiena orala corecta are ca si principal scop indepartarea eficienta a placii dentare si impiedicarea acumularii acesteia sau a transformarii in tartru dentar.

Care sunt cele mai importante aspecte ale igienei orale corecte ?

  • Periajul dentar

Periajul dentar este cea mai importanta masura a unei igiene orale corecte. Un periaj corect si regulat va indeparta eficient placa dentara prevenind astfel imbolnavirile dentare si parodontale.

Cum se realizeaza periajul dentar corect ?

Durata unui periaj dentar corect este de minim 2 minute. Lucrarile mobilizabile se indeparteaza inainte de periaj si se spala separat cu periuta si pasta de dinti, restul dintilor din cavitatea bucala curatindu-se dupa aceeasi tehnica.

  • se executa miscari verticale si usor rotatorii dinspre gingie spre fata ocluzala a dintelui, inclinand periuta la 45 de grade fata de linia gingiei. La nivelul suprafetelor ocluzale ale dintilor ( partea dintelui cu care muscam ), se executa miscari dinspre obraz spre limba.
  • periati suprafetele exterioare ale dintilor de sus, apoi ale dintilor de jos
  • periati suprafetele interioare ale dintilor de sus, apoi ale dintilor de jos
  • periati suprafetele ocluzale ale dintilor
  • pentru improspatarea respiratiei, periati si limba


Este important sa acordati o atentie sporita zonelor situate in partea din spate a cavitatii bucale care sunt mai greu de negociat, spatiilor interdentare, zonelor din jurul lucrarilor dentare sau a aparatelor ortodontice si ariilor situate in apropiere de marginile gingivale.

Ingrijirea si curatarea lucrarilor mobilizabile este de asemenea extrem de importanta.

Alegerea pastei de dinti

Astazi, se comercializeaza o mare varietate de paste de dinti: pentru prevenirea cariilor sau a gingivitei, pentru preintampinarea depunerilor de tartru sau pentru dinti patati sau inchisi la culoare.

De asemenea, exista si paste de dinti specifice, recomandate in cazul sensibilitatii crescute a zonelor gingivale, dezgolite ale dintilor. In asemenea situatii, este mai bine sa intrebati medicul dumneavoastra despre cea mai buna recomandare.

Alegerea periutei de dinti

Este de preferat alegerea unei periute cu peri nu foarte duri pentru a nu provoca leziuni ale gingiei. Periutele cu cap mic sunt utile pentru ca pot ajunge mai usor in zonele posterioare, mai dificil de igienizat ale cavitatii bucale.

Periutele electrice sunt recomandate persoanelor cu dexteritate mai scazuta sau cei care intampina dificultati daca folosesc periajul manual.


Periutele trebuie inlocuite daca arata semne de uzura sau la fiecare 3 luni.

Periutele interdentare

Periuta interdentara sau periuta interproximala este o periuta mica, de obicei de unica folosinta folosita pentru curatarea spatiilor interdentare. Spatiile interdentare sunt zone predilecte in care pot stagna placa dentara si resturile alimentare.

Periutele interdentare mai pot fi folosite si pentru curatarea aparatelor ortodontice fixe.


periute interdentare


!!!Este important sa intelegeti ca nu neaparat tipul de pasta de dinti sau periutele pe care le alegeti sunt factorii cei mai insemnati; frecventa, durata si tehnica corecta a periajului sunt cele mai importante elemente care contribuie la o igiena orala eficienta.

Ata dentara

Folosirea atei dentare este un aspect foarte insemnat al unei igiene orale corecte. Ata dentara indeparteaza placa si resturile alimentare situate intre dinti.

Aceste resturi pot cauza inflamari si sangerari gingivale si pot favoriza aparitia cariilor dentare intre dinti, unde oricum igienizarea prin periaj este mai dificila.

Este recomandata folosirea zilnica a atei dentare.

Tehnica folosirii atei dentare

  • Incepeti cu aproximativ 50 cm de ata dentara. Infasurati cea mai mare parte in jurul degetelor mijlocii, lasand doar 3-5 cm cu care sa lucrati.
  • Prindeti capetele atei intre index si degetul mare al celor doua maini, apoi introduceti-o cu grija intre dinti.
  • Plasati ata la baza dintelui avand grija sa patrundeti si usor sub gingie. Nu folositi miscari bruste pentru a evita ranirea gingiei.
  • Folositi portiuni curate din cei 50 cm pentru fiecare dinte
  • Folositi aceleasi miscari line, inainte-inapoi, pentru a indeparta ata si a trece la urmatorii dinti


Apa de gura

Apele de gura sunt substante antiseptice care complementeaza periajul si folosirea atei dentare si, uneori, pot ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare.

Prin clatire, apa de gura poate ajunge in spatii din cavitatea bucala ce nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. Se recomanda clatirea timp de 20-30 secundedupa spalarea dintilor.

Folosirea apelor de gura nu elimina necesitatea periajului sau a folosirii atei dentare.