Durerea de dinti


Multi dintre noi au trecut deja prin experienta neplacuta a unei dureri de dinti. Fiecare din noi percepem durerea intr-un mod diferit; asadar, exista multe feluri in care poate fi descrisa o durere dentara.

Cu toate acestea, putem identifica mai multe tipuri de dureri dentare in functie de simptomele pe care le resimte pacientul si cauzele care au provocat aparitia durerii.

Care sunt cauzele durerilor de dinti ?

Durerea dentara poate avea mai multe cauze. Printre ele : caria dentara, infectiile pulpare sau periapicale (abcesul dentar) sau un traumatism dentar. Chiar daca cariile dentare si complicatiile acestora (pulpite, abces etc.) reprezinta cea mai frecventa cauza a aparitiei durerilor dentare, acestea nu sunt singurul motiv.

Mai mult, o durere dentara poata sa nu fie cauzata de dinti. De exemplu, durerile dintr-o infectie a sinusului maxilar sunt deseori resimtite la nivelul dintilor superiori.

Ca regula generala, este indicat sa contactati medicul stomatolog ori de cate ori semnalati o durere la nivelul cavitatii bucale sau orice alt disconfort. Acest lucru este obligatoriu daca:

Durerea persista mai mult de doua zile

Durerea este severa

Durerea este acompaniata de febra, stare generala alterata sau iradiaza in zonele invecinate (urechi, gat sau fata)

Daca aveti o durere de dinti, cititi mai departe pentru a va identificata simptomele: veti descoperi cauzele aparitiei durerii si optiunile de tratament:


Sensibilitate dentara la cald si rece

Sensibilitatea dentara apare cand smaltul care protejeaza dintii devine prea subtire sau daca gingia sufera o usoara retractie, descoperind zone sensibile de pe suprafata radacinii unui dinte.

Sensibilitatea dentara poate fi cauzata de o carie mica sau de o obturatie care a devenit mobila. O alta cauza poate fi retractia gingivala care descopera mici zone din suprafata radacinii. Aceste zone sunt acoperite de un strat subtire de cement dentar, si sunt foarte sensibile la stimuli externi (cald, rece, atingere).

In cazul sensibilitatii dentare, veti resimti usoare dureri la consumul alimentelor calde sau reci, dar aceste dureri dureaza doar cateva momente. Sensibilitatea dentara nu semnaleaza de obicei o problema severa.

Ce puteti face

Incercati sa va periati dintii cu o periuta cu peri moi, folosind o pasta cu un continut bogat in fluor. Exista paste specifice pentru dinti sensibili (de exemplu Sensodyne). Aceste paste ar putea reduce sensibilitatea in zonele in care radacina dentara este dezgolita.

Daca dupa cateva zile durerea persista sau creste in intensitate, contactati medicul dumneavoastra stomatolog.


Dureri sau disconfort dupa tratamente dentare

Anumite tratamente dentare pot produce o inflamatie usoara a pulpei dentare, ceea ce va provoca o crestere temporara a sensibilitatii dintelui. Asemenea sensibilitate ar trebui sa dispara dupa cateva zile.

Totusi, daca a fost executata o lucrare dentara sau tratamente endodontice mai complexe, dintii pot avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a-si reveni. Din acest motiv, pacientii pot resimti dureri usoare la nivelul acestora pentru cateva saptamani.

Un alt motiv ar putea fi o obturatie sau o lucrare dentara care a fost lasata "prea inalta". In aceste situatii, pacientii vor simti un oarecare disconfort in timpul masticatiei sau dureri la nivelul muschilor masticatori sau articulatiei.

Ce puteti face

In cele mai multe cazuri, durerile vor disparea treptat in cateva saptamani. In acest timp puteti apela la analgezice usoare (Algocalmin, Nurofen etc.) pentru a imbunatati situatia.

Daca durerea persista sau creste in intensitate, apelati la medicul stomatolog.

Daca simtiti ca o lucrare dentara sau obturatie este "prea inalta", este de asemenea important sa contactati medicul dumneavoastra. In aceste situatii, lucrarea va avea nevoie de o echilibrare ocluzala. Acest procedeu este extrem de simplu dar foarte important pentru confortul masticator.


Dureri ascutite cand "muscati" pe dintele respectiv

Pot exista mai multe cauze : o carie adanca, o obturatie care a devenit mobila sau o mica fractura a dintelui. Este posibila si afectarea pulpei dentare sau a tesutul situat sub dinte, numit parodontiu apical.


Ce puteti face

Medicul dumneavoastra stomatolog va evalua situatia. Daca pulpa dintelui este afectata, este nevoie de un tratament endodontic. De obicei, nu este necesara extractia dintelui desi tratamentul propus poate diferi de la caz la caz.

O fractura dentara poate fi dificil de tratat. Tratamentul propus va depinde de localizarea si adancimea fracturii precum si de gradul de afectare al pulpei dintelui.


Dureri acute la consumului de alimente calde sau reci

Daca durerile sunt de intensitate medie sau mare si se prelungesc si dupa ce stimulul a fost indepartat, pulpa dintelui a fost de cele mai multe ori afectata.Aceasta tulburare se numeste pulpita dentara. Pulpitele sunt cauzate de microbii aflati la nivelul unei carii dentare care au penetrat smaltul si dentina ajungand in pulpa dintelui.

Ce puteti face

Este indicat sa contactati medicul stomatolog cat mai repede. Puteti lua anumite calmante, dar acestea vor imbunatati doar temporar situatia.

In cele mai multe situatii tratamentul va consta in "scoaterea nervului" urmata de obturarea canalelor radiculare. La final, dintele va fi reconstituit cu o obturatie sau o coroana dentara.


Dureri constante de intensitate crescuta care se agraveaza la atingerea dintelui

Aceste semne arata ca infectia a patruns din pulpa in tesuturile situate sub dinte (ligamente periodontale, os alveolar). Daca gingia este umflata in dreptul dintelui, este vorba de un abces dentar.

Uneori, abcesele dentare pot evolua fara dureri, pacientii observand doar ca mucoasa din dreptul dintelui este umflata.

Ce puteti face

Contactati imediat medicul stomatolog pentru ameliorarea durerilor si a disconfortului. Medicul va efectua un drenaj endodontic pentru a elimina puroiul si ar putea sa va prescrie un tratament cu antibiotice.

Pentru a salva dintele, este nevoie de un tratament endodontic, care se poate intinde pe mai multe sedinte. Daca infectia este foarte avansata sau dintele prea distrus pentru a mai putea fi reconstituit, medicul stomatolog va va indica extractia acestuia.


Dureri constante intr-o zona a cavitatii bucale, dar dificil de precizat care dinte cauzeaza problema


Aceste semne pot de asemenea indica o pulpita dentara. "Nervul" din interiorul unui dinte este infectat sau posibil chiar a murit ca urmare a infectiei.

Pulpitele sunt urmarea unor carii adanci care sunt foarte aproape sau chiar au penetrat pulpa dintelui.


Ce puteti face

Vizitati cat mai repede medicul stomatolog deoarece, daca afectiunea nu este tratata, durerile se pot agrava. Puteti lua medicamente calmante (Nurofen, Aspirina, Algocalmin sau altele) in timpul in care asteptati sa fiti tratat.

In urma unei consultatii atente, medicul va identifica dintele problematic. Un tratament endodontic corect va elimina durerile si va salva dintele afectat.


Dureri sub forma de presiune la nivelul dintilor superiori care pot iradia si in maxilar

Dupa cum am amintit, durerile de dinti pot fi cauzate si de alte afectiuni (in afara celor dentare). Durerile cauzate de afectiuni ale sinusului maxilar pot fi resimtite in dinti si invers.

Inflamatia sinusurilor maxilare poarta numele de sinuzita maxilara. Durerile apar la nivelul obrajilor dar foarte frecvent iradiaza in dintii superiori (molari si premolari).

Exista si alte afectiuni care pot provoca dureri resimtite la nivelul dintilor si a fetei. De exemplu, bruxismul (afectiune caracterizata prin "scrasnirea" excesiva si necontrolata a dintilor in special in timpul noptii) poate cauza dureri constante si o senzatie de presiune resimtita in dintii superiori si maxilar.

Ce puteti face

Este necesara apelarea la medicul stomatolog si/sau la chirurgul maxilo-facial. In primul rand, se va stabili daca durerile au origini dentare sau alte cauze.

Planul de tratament va putea fi elaborat doar dupa o consultatie amanuntita insotita de examinari complementare (radiografie, tomografie, RMN etc.)


Va reamintim ca multe afectiuni dentare evolueaza mult timp asimptomatic (fara dureri sau alte semne vizibile). Din acest motiv, controalele stomatologice periodice (de cel putin 2 ori pe an) sunt extrem de importante pentru depistarea cat mai timpurie a acestor afectiuni (de exemplu gingivitele, parodontitele marginale, cariile mici etc).